شرایط نگهداری نهال پالونیا
شرایط مهم نگهداری نهال پالونیا:
درخت پالونیا یکی از درختانی است که منشا آن چین بوده و پس از آن در سایر نقاط جهان از جمله آمریکا، اروپا، ایران و سایر نقاط مختلف کشت و بهره برداری می شود، همچنین می توان آن را با سایر گونه های درختی زینتی بومی مانند سپیدا، صنوبر و تبریزی کاشت.
درخت پالونیا مانند سایر درختان شرایط خاصی را برای رشد و نمو می طلبد که لازم است با فراهم آوردن این شرایط سرعت رشد آن را افزایش دهید تا باغ شما هر چه سریعتر و بهتر توسعه یابد، بنابراین شرایط لازم را در این مقاله بررسی خواهیم کرد، اگر قصد دارید نهال پالونیا را پرورش دهید، لطفا تا انتها ما را دنبال کنید.
شناسه ی درخت پالونیا:
درخت پالونیا معروف به درخت پرنسس، درخت ملکه، درخت ققنوس که در ایران با نام درخت نوروز نیز شناخته می شود، یکی از پر مصرف ترین درختان زینتی است که منطقه کاشت آن دائما در حال گسترش است و اثرات و فواید بی نظیری دارد. غیر مثمرترین درختان جهان است و به دلیل سازگاری، قابلیت رشد و نمو در مناطق مختلف کشور را دارد، اما مناسب ترین آب و هوا برای پرورش این درخت زیبا، آب و هوای معتدل، سردسیری و آب و هوای نیمه گرمسیری است.جالب اینجاست که تمام قسمت های درخت از جمله چوب، برگ و گل آن قابل توسعه و استفاده است و اگرچه پالونیا به سرعت رشد می کند، اما عمر طولانی دارد و می تواند تا 300 سال به زیبایی محیط اطراف خود بیافزاید. بنابراین با توجه به عرض زیاد و برگ های پهن، ظرفیت تولید اکسیژن بالا و جذب دی اکسید کربن بالا گزینه های بسیار مناسبی برای زیباسازی فضای شهری محسوب می شوند. بنابراین مانند سایر درختان زینتی از درخت پالونیا می توان برای تصفیه هوای مناطق شهری و صنعتی نیز استفاده کرد.
شرایط کاشت درختان پالونیا چیست؟
درختان پالونیا مانند سایر درختان غیر مثمر و زینتی دارای الزامات اولیه برای رشد و نمو و شرایط ویژه برای نگهداری و پرورش هستند که قبل از اقدام به پرورش تجاری این درختان زیبا و درآمدزا باید نیازهای آنها را بشناسید. نیازهای این درخت به شرح زیر است:
خاک:
یکی از اساسی ترین نیازهای هر درختی خاک مناسب است، بدون خاک، کشاورزی و باغداری عملاً غیر ممکن است، هر درختی برای رشد و بارور شدن به بافت خاصی از خاک نیاز دارد و درخت پالونیا نیز مانند سایر درختان غیر مثمر، درختان مثمر دارای بافت خاصی هستند که بهترین رشد و نمو را به ویژه در صورت کشت به آنها می دهد، هرچند این درخت از جمله درختانی است که توقعات کمی دارد و با شرایط مختلف سازگاری دارد، اما برای بهترین و حداکثر رشد آن باید در خاکی با خصوصیات زیر کاشته شود.
• خاکی که درخت پالونیا در آن کاشته می شود باید دارای زهکشی مناسب باشد تا از خفگی و پوسیدگی ریشه های آن جلوگیری شود.
• بهترین بافت خاک برای درختان پالونیا، بافت لومی، شنی یا ماسه ای بدون سنگریزه است.
• خاک مناسب برای رشد درختان پالونیا باید دارای اسیدیته خنثی یا اسیدی باشد.
• بافت خاک باید نرم باشد تا پالونیا بتواند سیستم ریشه خود را به خوبی گسترش دهد.
• دمای خاک برای پرورش درختان پالونیا بسیار مهم است.
• تخلخل خاک نباید کمتر از 50 درصد باشد.
• ارتفاع درختان کشت شده باید حدود 1.5 تا 2 متر باشد.
• درخت پالونیا نمی تواند در خاک های حاوی نمک رشد کند و توانایی این درختان در مقاومت در برابر نمک بسیار کم است.
• رس موجود در خاک یکی دیگر از عوامل موثر بر رشد درختان پالونیا است، بنابراین این درختان نمی توانند در خاک هایی با میزان رس بیش از 25 درصد رشد کنند.
ارتفاع:
یکی از الزامات اولیه اکولوژیکی برای رشد هر درختی ارتفاع مکانی است که درخت از سطح دریا رشد می کند، هر درخت در ارتفاع معینی قدرت رشد بهتر و بیشتری خواهد داشت، بر این اساس درخت پالونیا می تواند در ارتفاعی حدود 800 متر تا 2000 متر از سطح دریا بیشترین رشد را داشته باشد.
نور:
یکی دیگر از نیازهای مهم و اساسی درختان پالونیا نور است، بنابراین این درختان به میزان نور بسیار حساس هستند و اگر محل کاشت آنها روشن نباشد این درختان رشد خوبی نخواهند داشت. می توان گفت این درختان بسیار سایه گریز هستند و می توانند مقدار کمی سایه را در طول روز تحمل کنند، بنابراین در ساخت باغ پالونیا اهمیت نور را در نظر بگیرید و سپس شروع به ساخت باغ کنید.
سیستم آبیاری:
آب یکی از مهم ترین و اساسی ترین نیازهای هر درختی است و درخت پالونیا نیز مانند سایر درختان از این قاعده مستثنی نیست. آنها به رطوبت خاک و رطوبت هوا به یک میزان حساس هستند، اگرچه این درختان در برابر کمبود آب مقاومت نشان می دهند. این بدان معناست که از بین نمی روند و خشک نمی شوند، اما در صورت نبود آب، سرعت رشد آنها بسیار کاهش می یابد، بنابراین برای رشد بهینه و مطلوب، نیاز آبی آنها باید در نظر گرفته شود و به سرعت منظم و البته کافی، آبیاری شود. نیاز آبی این درختان این مشکل را حل می کند در مناطقی با بارندگی پراکنده، این درختان ممکن است نیازی به آبیاری نداشته باشند، اما در مناطق دیگر، این درختان به آبیاری منظم و خاص نیاز دارند، اگرچه نیاز آبی درختان پالونیا از منطقه به منطقه و از سنین مختلف متفاوت است. اما به طور کلی می توان گفت که هر درخت پالونیا به 20 لیتر آب در هفته نیاز دارد و این میزان در فصول مختلف و روش های مختلف آبیاری متفاوت خواهد بود.
به این ترتیب اگر از سیستم آبیاری قطره ای برای آبیاری درختان پالونیا استفاده شود، مصرف آب هر درخت به نصف کاهش می یابد.
تغذیه درخت پالونیا:
درخت پالونیا مانند سایر درختان به مواد غذایی اولیه به موقع نیاز دارند تا بتواند رشد خوبی داشته باشد، در هنگام کوددهی ابتدا باید آزمایش خاک انجام شود و سپس با تجزیه و تحلیل نتایج آزمایش توسط کارشناسان عناصر مورد نیاز درخت پالونیا مشخص شود. و به طور کلی برای تغذیه درختان پالونیا بهتر است از کودهای کاملی مانند سه بیست استفاده نمایید و همچنین در طول دوره ی گل دهی از کودهای موثر در گل دهی مانند کودهای پتاس بالا استفاده نمایید.
هرس درخت پالونیا:
هرس یکی از اصول اصلی باغبانی، حفظ سلامت درختان و افزایش رشد درختان است و هرس درختان مختلف، متفاوت هستند اما هیچ درختی هرس نشده نیست. درختان پالونیا نیز برای افزایش رشد و سلامت خود نیاز به هرس دارند. از هرس آنها با طرز تفکر اینکه آنها درختان زینتی هستند و نباید هرس شوند خودداری کنید.
جالب اینجاست که درختان پالونیا به نام درختان ققنوس نیز معروف هستند، بنابراین گاهی ممکن است این درختان از روی زمین سربرداری شوند یا هرس شوند، اما دوباره رشد می کنند.
کنترل آفات درخت پالونیا:
یکی دیگر از اصول مراقبت و ضرورت در کشت درخت پالونیا، کنترل آفات و بیماری های مختلف است که می تواند این درختان زیبا را تحت تاثیر قرار دهد و رشد و سلامت آنها را کاهش دهد. به محض مشاهده اولین علائم وجود آفات یا عوامل بیماری زا می توان اقدامات به موقع و موثری را برای جلوگیری از انتشار آنها در باغ انجام داد تا کیفیت محصولات تولیدی درختان به ویژه چوب آنها افت نکرده و درآمد زایی باغ تحت قرار نگیرد.
نتیجه گیری:
امروزه کاشت درختان زینتی برای اهداف مختلف بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و تقاضای جامعه برای کاشت درختان زینتی روز به روز در حال افزایش است و از آنجایی که انواع درختان زینتی فواید بسیار متفاوتی برای جامعه دارند، می توان از آنها به پاکسازی هوا، زیباسازی فضاهای شهری، کنترل آلودگی مناطق صنعتی، حفاظت از محیط زیست، جلوگیری از تخریب جنگل ها، تولید چوب مورد نیاز جامعه برای مصارف مختلف، کسب ارز، رهایی کشور از واردات چوب و..... اشاره نمود.
بنابراین، باغداری را نباید فقط به تولید میوه محدود کرد، بلکه جامعه امروزی علاوه بر باغات، برای استفاده از محصولات خود به درختان زینتی به ویژه چوب در صنایع مختلف نیز نیاز دارد، چوب درختان زینتی یکی از آنهاست. این درختان پرمصرف ترین محصولات هستند و کاربردهای بسیار متفاوت و مهمی دارند.
در میان درختان زینتی، درخت پالونیا یکی از بهترین گونه های درختی برای زیباسازی محیط شهری، حفاظت از جنگل ها و تامین چوب برای مصارف مختلف است و به دلیل سرعت رشد سریع و کیفیت عالی چوب، اکنون کشت آن در سراسر جهان رواج یافته است.اما فراموش نکنید که درختان زینتی نیز مانند سایر درختان مختلف شرایط نگهداری و پرورش خاص خود را دارند و در صورت عدم رعایت اصول اولیه باغبانی، عملکرد و سود باغ به شدت کاهش می یابد.