روشهای کنترل شپشک هلو

روشهای کنترل شپشک هلو

روش های کنترل شپشک درخت هلو:

شپشک درخت هلو که در جهان با نام های شپشک توت و شپشک سفید نیز شناخته می شود، یکی از آفاتی است که به درختان هلو در ایران آسیب می رساند. این آفت در آمریکا عمدتاً روی توت فعال است و به همین دلیل به نام شپشک توت می شناسند.

شپشک هلو در اکثر نقاط جهان که دارای آب و هوای گرم و میزبان های حساس هستند فعال است و به آنها آسیب می رساند. خواب زمستانی می کند.شپشک توت دارای چهار سن پورگی بوده و پس از گذراندن مرحله ی شفیرگی تبدیل به حشره ی کامل شده و به صورت حشره ی کامل زمستان گذرانی می کند.

پس از گذراندن زمستان و شرایط نامساعد آب و هوایی، کل حشره شروع به تخم گذاری می کند و اولین پوره ها ظاهر می شوند که دارای سه جفت پا و چشم هستند. این پوره های متحرک به راحتی توسط باد و درختان حساس جابه جا می شوند، با رسیدن به میزبان های حساس، روی تنه و شاخه ها می نشینند و شروع به تغذیه می کنند.

پوره‌های سن اول پوست‌اندازی می‌کنند و پوره‌های سن دوم بیرون می‌آیند، پوره‌های سن دوم بدون پا و چشم هستند و کاملاً ثابت می‌مانند در جایی که پوره سن اول مستقر شده و خرطوم خود را وارد کرده است، سپس شروع به بافتن نخ‌های ظریف از انتهای بدن می‌کند تا بدنش را کاملا بپوشاند و به آنها سپر می گویند، این سپر می تواند آفت را از شرایط نامساعد محیطی و سموم محافظت کند.

پوره ی ماده ها یک بار دیگر پوست اندازی می کنند و پس از سه پوست اندازی به یک حشره بالغ در زیر سپر تبدیل می شوند، اما پوره های نر تنها با دو پوست اندازی به حشره کامل تبدیل می شوند و به تغذیه از درخت ادامه می دهند.

شپشک درخت هلو:

نسل اول این آفت معمولاً بسته به شرایط آب و هوایی هر منطقه در اواسط اردیبهشت ظاهر می شود و پس از سه تا چهار نسل به خواب زمستانی می رود، نسل آخر در اوایل شهریور یا در مناطقی که چهار نسل داشته باشد در آبان ماه ظاهر می شود.

نکته بسیار مهم در مورد خسارت این آفت این است که شته هلو بر روی برگ درختان میزبان خود مستقر نمی شود و استقرار اصلی این آفت بر روی تنه و شاخه های پایینی درختان میزبان است و با مشاهده ی نقاط سفید رنگ چسبیده به تنه ی درخت می توانید متوجه حضور آفت شوید.

گسترش آفت شته هلو و میزبانان آن:

این آفت که در سال 1345 همراه با نهال توت وارد منطقه شمال ایران شد و قرنطینه را زیر پا گذاشت، توانست به سرعت خود را بر روی میزبان های مستعدی مانند هلو، توت، زیتون و شلیل مستقر کند و امروزه نیز آسیب بیشتری به این میزبان ها وارد می کند. .دمای ایده آل برای زندگی و تکثیر شپشک هلو 30 تا 35 درجه است و با توجه به اینکه این آفت از شمال کشور وارد کشور شده است، امروزه این آفت معضلی جدی در شهرهای شمالی کشور به ویژه روی درختان میوه های هسته دار مانند هلو و توت است. این آفت با ورود به کشور تهدید بزرگی برای صنعت ابریشم کشور ایجاد کردند که با مدیریت صحیح می توان آن را برطرف نمود.

روشهای کنترل شپشک هلو

روش های کنترل شپشک درخت هلو:

در این قسمت شما را با روش های کنترل تلفیقی این آفت که شامل اقدامات باغبانی، شیمیایی و بیولوژیکی می باشد آشنا می کنیم.

روش اول: ارقام مقاوم به کاشت:

از آنجایی که این آفت وارداتی است، عدم مقاومت ژنتیکی درختان میزبان به آفت و عدم تکامل همراه با آفت باعث گسترش سریع آن شده است، بنابراین خرید نهال هلو مقاوم به آفت می تواند به باغداران در کنترل آفت کمک زیادی کند. آفت نمی تواند روی تنه درختان مقاوم بنشیند و مشکلی برای درختان مقاوم ایجاد نمی کند.

روش دوم: تقویت درختان:

تقویت درختان به معنای داشتن برنامه آبیاری و کوددهی منظم است که همچنین می تواند دیواره سلولی را تقویت کرده و از تشکیل آفات جلوگیری کند، به خاطر داشته باشید که حتی اگر ارقام مقاوم بکارید، نداشتن برنامه آبیاری و کوددهی منظم، درختان شما را به آفت حساس تبدیل می کند. و با توجه به قیمت بیشتر نهال های هلو مقاوم آسیب بیشتری به باغداران خواهد زد.

روش سوم: رعایت فاصله صحیح بین درختان:

با توجه به اینکه عمده پراکنش این آفت توسط باد صورت می گیرد، بنابراین مجاورت درختان باعث انتشار سریعتر آفت در باغ می شود، باغداران می توانند در زمان احداث باغ با فروشندگان نهال هلو در مورد فاصله مناسب بین آنها مشورت کنند. فاصله درختان را با توجه به شرایط خاص خاک و تنوع درخت هلو تعیین کنند.

روش چهارم: کنترل شیمیایی:

در مورد کنترل شیمیایی باید بدانید که سمپاشی را فقط زمانی می توانید انجام دهید که پوره های سن اول بدون سپر ظاهر شوند، این تاریخ با توجه به تعداد نسل ها و شرایط آب و هوایی هر منطقه متفاوت است، اما در مناطق شمالی کشور در اوایل تا اواسط اردیبهشت، اوایل مرداد، اوایل شهریور و اگر نسل چهارم وجود داشته باشد، اوایل تا اواسط آبان خواهد بود.

در واقع در این تاریخ ها پوره های سن اول ظاهر می شوند و سمپاشی با سموم شیمیایی موثر می تواند مفید باشد. کارشناسان گیاهپزشک با توجه به شرایط محیطی و شرایط آب و هوایی آن مناطق، می توانند تاریخ دقیق تری از ظهور نسل های مستعد این آفت به باغداران بدهند.

روش پنجم: کنترل مکانیکی:

برای کنترل آفت در مواقعی که سپر وجود دارد و سم نفوذ نمی کند، می توان از کنترل مکانیکی استفاده کرد، به این ترتیب می توان کیسه یا گونی را روی تنه درخت کشید و شپشک را از تنه درخت حذف کنید.

روشهای کنترل شپشک هلو

روش ششم: کنترل بیولوژیکی:

کنترل بیولوژیکی با آفات به معنای استفاده از دشمنان طبیعی آفات است و از آنجایی که مراحل حساس آفات بسیار محدود به سموم شیمیایی است، استفاده از این روش با کمک دشمنان طبیعی آفات مانند کفشدوزک های نقابدار یا زنبورهایی که به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند و نیازی به رهاسازی ندارند می تواند بسیار موثر باشد.

با عدم استفاده بی رویه از سموم شیمیایی می توان از دشمنان طبیعی آفات حمایت کرد و با استفاده از سموم شیمیایی غیرمجاز با دامنه میزبانی وسیع، دشمنان طبیعی آفات همیشه در معرض خطر هستند، پس برای سم پاشی در باغات خود چه برای کنترل این آفت چه برای کنترل سایر آفات و بیماری ها اصولی عمل کنید و از سموم غیرمجاز استفاده نکنید تا دشمنان طبیعی نیز بتوانند راحت تر در باغ کار کنند.