علت رشد نکردن درخت سیب

علت رشد نکردن درخت سیب

علت رشد نکردن درخت سیب:

عدم رشد درخت سیب حتی به مدت یک سال باعث آسیب جدی به باغ سیب می شود، باید این مشکل را در مراحل اولیه بررسی و علت آن را برطرف کنند، دلیل عدم رشد درخت سیب به دلیل شرایط نامساعد و اکوسیستم ناسازگار آن است.

اگر درخت سیب در شرایط ناسازگار و در زمان نامناسب کاشته شود رشد اقتصادی نخواهد داشت. البته بهتر است کشاورز قبل از خرید نهال سیب خاک منطقه را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد، گاهی اوقات عوامل مخربی مانند نمک، عناصر سمی و عوامل بیماری زای در خاک وجود دارد که باعث آسیب درخت سیب می شود.

عدم دسترسی به مقادیر کافی غذا می تواند رشد درخت سیب را محدود کند و دلیلی برای عدم رشد درخت سیب باشد. درخت سیب برای رشد سریعتر به فتوسنتز نیاز دارد. فتوسنتز در مناطقی که نور را منعکس می کنند با شدت بیشتری انجام می شود. همچنین درخت برای انجام فتوسنتز نه تنها به نور خورشید نیاز دارد، بلکه برای داشتن انرژی کافی به آبیاری مناسب و استاندارد نیز نیاز دارد.

کشاورزان نباید استرس ناشی از خشکسالی و کمبود آب را دست کم بگیرند، رطوبت زیاد یا خشکی بیش از حد خاک باغچه باعث ضعیف شدن ریشه ها و استرس ناشی از کمبود آب در درختان سیب می شود. همچنین حمله انواع بیماری ها و آفات می تواند درخت سیب را ضعیف کرده و منجر به رشد نامناسب آن شود.

درختان سیب می توانند تحت تأثیر آفات و بیماری هایی مانند شته ها، عنکبوت های سیب، پوسیدگی ریشه و شانکر باکتریایی قرار گیرند که مانع رشد و توسعه درخت سیب می شود. گردش هوای مناسب برای تهویه درخت سیب ضروری است. هوای مرطوب و گرمای زیاد باعث شیوع بیماری های قارچی در باغ های سیب می شود.

به یاد داشته باشید که اگر درخت سیب در همان خاکی که سال ها در آن رشد کرده است باقی بماند، خاک ضعیف شده و مواد مغذی خود را از دست می دهد. کمبود عناصر غذایی در خاک باعث رشد ناکافی درخت سیب می شود.

در نظر گرفتن این عوامل، مراقبت و مدیریت صحیح خاک و درختان سیب و همچنین ایجاد شرایط مناسب برای رشد آنها می تواند به کاهش این مشکلات و سرعت رشد درخت سیب کمک کند.

آفات و بیماری ها درخت سیب:

علت رشد نکردن درخت سیب

گاهی اوقات علت عدم رشد درخت سیب وجود آفات و بیماری های درخت سیب است که انواع آفات و بیماری های درخت سیب عبارتند از:

1. کرم سیب:

کرم سیب یا کرم میوه سیب حشره کوچکی است که روی درختان سیب زندگی می کند و به میوه های سیب آسیب می رساند. این کرم ها از طریق برگ ها و ساقه های درخت سیب وارد میوه شده و از آن تغذیه می کنند. میوه ها را با دوختن تارهای ابریشمی به هم متصل می کنند و از آن به عنوان واحد تغذیه استفاده می کنند. این عمل رنگ و شکل میوه ها را تغییر می دهد و کیفیت آنها را به شدت کاهش می دهد. معمولاً از آفت کش ها برای کنترل کرم سیب استفاده می شود.

2. بیماری آتشک:

بیماری آتشک درخت سیب یک بیماری قارچی است که برگ ها و میوه های درخت سیب را درگیر می کند، این بیماری توسط قارچ Venturia inaequalis ایجاد می شود و یکی از شایع ترین بیماری های درخت سیب در سراسر جهان است.

از علائم این بیماری می توان به لکه های قهوه ای یا سیاه روی برگ ها، لکه های تیره روی میوه و زخم روی میوه اشاره کرد.

بیماری آتشک در زمان‌های مختلف در رشد درخت تاثیر گذاشته و اگر نادیده گرفته شود، موجب کاهش عملکرد درخت سیب خواهد شد.

برای کنترل بیماری آتشک از روش های شیمیایی یا بیولوژیکی استفاده می شود. روش‌های شیمیایی شامل استفاده از قارچ‌کش‌ها بوده و برای عملکرد بهتر، باید در زمان معین و مقدار توصیه شده را به کار برد، در پیشگیری از بیماری آتشک، اقداماتی مانند عملیات ضدعفونی کردن خاک باغ و خرید نهال گردو مقاوم توصیه می‌شود.

3. بیماری سفیدک سطحی:

سفیدک سطحی یک بیماری قارچی است که معمولا درختان سیب را درگیر می کند. این بیماری توسط قارچ Venturia inaequalis ایجاد می شود و توسط قطرات آب یا باران و باد به سطح برگ ها منتقل می شود.

علائم این بیماری لکه های سفید یا خاکستری روی سطح برگ ها است که در نهایت به صورتی تیره تبدیل شده و باعث ریزش برگ ها می شود. برای کنترل سفیدک سطحی درختان سیب روش های شیمیایی و هرس شاخه های آلوده توصیه می شود.

برای جلوگیری از گسترش بیماری می توانید از موارد زیر استفاده کنید:

✓ انتخاب و خرید نهال گمقاوم به بیماری.

✓ مرتب کردن باغ و از بین بردن برگ های آلوده و ریخته شده.

✓ استفاده از محصولات شیمیایی ویژه برای کنترل بیماری برای خنثی کردن قارچ های موجود. در این صورت استفاده از فرآورده های قارچ کش قابل قبول است اما باید نکات ایمنی و دستورالعمل استفاده را رعایت کنید.

4. بیماری لکه سیاه:

لکه سیاه یک بیماری قارچی است که درختان سیب را درگیر می کند، این بیماری توسط قارچ Venturia inaequalis ایجاد می شود، منبع اصلی این قارچ در باغ های سیب کلمبیا و آمریکا شناخته شده است. علائم بیماری لکه سیاه عبارتند از:

✓ ظهور لکه های سیاه روی برگ ها و میوه ها

✓ بیماری لکه سیاه باعث ریزش برگ ها و میوه ها می شود

✓ لکه های سیاه می توانند روی سطح بیرونی بیفتند و باعث تجمع دوده قارچی شوند

✓ اگر بیماری کنترل نشود، کل باغ را مبتلا می کند و بسیار مضر است.

درمان لکه های سیاه شامل استفاده از محصولات شیمیایی و روش های بیولوژیکی است. استفاده از فناوری های جدید مانند فناوری ضد باکتری و ضد قارچ به عنوان راه حلی برای کنترل این بیماری استفاده می شود.

5. شانکر سیتوسپورایی:

شانکر سیتوسپورایی نوعی قارچ از خانواده گونه های Ascomycota و Euascomycetes است که به شکل فتیله های نارنجی رنگ در سطح پوست گیاهان ظاهر می شود. این قارچ عمدتاً در مناطق گرمسیری یافت می شود، و عامل ایجاد انواع بیماری های گیاهی است که به طور معمول روی سطح برگ و ساقه ها ظاهر می شود.

بیماری های ناشی از شانکر سیتوسپورایی می تواند باعث تغییر رنگ، لکه های برگ، پوسیدگی ساقه و عملکرد نامنظم گیاه شود. روش‌های مختلفی برای مدیریت و کنترل بیماری‌های ناشی از شانکر سیتوسپورایی وجود دارد که از آن جمله می‌توان به استفاده از قارچ‌کش‌ها، تنظیم رطوبت خاک و خرید نهال‌های سیب مقاوم و اصلاح‌شده اشاره کرد.

بهترین کود برای درخت سیب:

استفاده از کود دامی پوسیده (کمپوست) در باغات سیب، حاصلخیزی خاک را بهبود می بخشد و به رشد و نمو بهتر سیب کمک می کند. کود دامی پوسیده غنی از مواد آلی و حاوی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر معدنی مختلف است و به عنوان بهترین کود برای درخت سیب شناخته می شود.

کشاورزان با افزودن کمپوست به خاک باغ های سیب، ساختار خاک را بهبود می بخشند و سیستم دفاعی را بهبود می بخشند. کوددهی منظم باغ سیب، مواد مغذی لازم را تامین کرده و از کاهش کمیت و کیفیت محصول جلوگیری می کند.

برای استفاده از کود دامی پوسیده باید قبل از خرید نهال سیب در مرحله خاکورزی آن را به خاک اضافه کنید، نکات مهمی در استفاده از کود دامی پوسیده وجود دارد:

• ابتدا باید مطمئن شوید که کود دامی پوسیده کاملاً تجزیه شده و غلظت کامل کمپوست خاک را نداشته باشد تا مانع از جوانه زدن درختان سیب نشود.

• اطمینان حاصل کنید که کود دامی پوسیده تمیز و عاری از عفونت است.

• از کود دامی تازه در باغ سیب استفاده نکنید.

علت رشد نکردن درخت سیب

چندین کود شیمیایی را می توان در باغ های سیب نیز استفاده کرد، بهترین کودهای درخت سیب برای استفاده در باغ های سیب عبارتند از:

• کود نیتروژن (N): نیتروژن معمولاً به عنوان کود اصلی برای درخت سیب استفاده می شود. این کود به رشد و نمو مناسب گیاه کمک می کند و برای تشکیل برگ های سبز و انجام فتوسنتز ضروری است.

• کود فسفر (P): فسفر باعث افزایش عملکرد محصول، توسعه سیستم ریشه و تولید میوه می شود، این کود برای رشد گیاهان جوان و داشتن ریشه های قوی و سالم استفاده می شود.

• کود پتاسیم (K): پتاسیم به گیاهان در مقاومت در برابر سرما، خشکی، بیماری و آفات کمک می کند. این کود در تنظیم روند رشد گیاه و تولید میوه نقش دارد.

• کودهای ردیفی(NPK): این کودها حاوی ترکیبی از نیتروژن (N)، پتاسیم (P) و کبالت (K) هستند. آنها اغلب به عنوان کودهای کامل استفاده می شوند که مواد مغذی مورد نیاز درختان سیب را در طول فصل رشد تامین می کنند.