عوامل بیماری جارویی شدن درخت بادام
عوامل بیماری جارویی شدن درخت بادام:
یکی از بیماری هایی که باغبان های عزیز دوست ندارند نام آن را در باغ بادام خود بشنوند، جارویی شدن درخت بادام یا در عامیانه جارو جادوگر است. البته نام بومی او جاروک بادام است. جالب است که میزان این بیماری در گذشته کم بود اما متاسفانه در سال های اخیر بیماری بادام در اکثر باغات شیوع پیدا کرده است.
افزایش بیماری های جاروک بادام باعث نگرانی جدی کشاورزان و باغداران شده است. یکی از ویژگی های مهم این بیماری ضعیف شدن بیش از حد درخت بادام است. گاهی رشد درخت بادام نیز به طور کامل متوقف می شود و از چند نقطه درخت بادام فقط می توان رشد چند شاخه را مشاهده کرد.
عملکرد این بیماری به گونه ای است که در انتقال غذا بین قسمت های مختلف درخت بادام موانعی ایجاد می کند. به همین دلیل است که رشد و تأثیر غیرعادی درخت بادام را می بینید. به عنوان مثال رشد شاخه های درخت در قسمتی کاملا متوقف شده و در قسمتی دیگر رشد می کند و یا می توان به زود گلدهی درخت بادام اشاره کرد.
پس از گلدهی زودرس، بیش از نیمی از آنها از بین می روند. وقتی صحبت از درمان پژمردگی درخت بادام می شود به معنای از بین بردن اختلال رشد درخت با روش های اثبات شده علمی گیاهی و علم تغذیه مناسب است. بنابراین درخت مبتلا به این بیماری باید به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد و راهکارهای مناسب برای درمان آن ارائه شود.
باید گفت که بیماری جاروک بادام یکی از بیماری هایی است که با هرس و پیوند زدن از بین نمی رود. تنها بیماری که باید با روش های علمی و آزمایش های گیاهی درمان شود همین بیماری است. به دلیل این مشکلات، اکثر باغداران دوست ندارند حتی یک درخت در باغ خود به بیماری جاروی شدن مبتلا شود.
البته لازم به ذکر است که هرگونه راه حلی برای درمان بیماری جارویی شدن بادام باید زیر نظر متخصصان انجام شود. از این نظر می توانید از مشاوره رایگان نهالستان رویال نهال نهایت استفاده را ببرید.
عامل بیماری جارویی شدن روی درخت بادام:
یکی از مهم ترین عوامل بیماری جارویی شدن درخت بادام را می توان باکتری ها نام برد. نام علمی این باکتری، باکتری فیتوپلاسما است. این باکتری قابلیت انتقال آسان به مزارع بادام را دارد. البته باکتری های فیتوپلاسمایی از نژادهای مختلفی هستند و در درختان مختلف به خصوص درختان هسته دار ایجاد اختلال می کنند.
در ادامه به تفصیل به عواملی که باعث انتشار باکتری های جارویی شدن درخت بادام می شود اشاره می کنیم که این عوامل عبارتند از:
• رعایت استاندارد مواد مغذی خاک:
یکی از مهم ترین دلایلی که درخت بادام به این بیماری مبتلا می شود، عدم دقت مواد غذایی در خاک است، همانطور که کمبود مواد غذایی در خاک و عناصر مورد نیاز درخت بادام باعث تضعیف سیستم ایمنی درخت بادام می شود. عناصر اضافی نیز همان عملکرد در درخت بادام را دارند. این امر باعث آسیب جدی به این درخت می شود و یکی از آنها انتقال باکتری بیماری بادام است.
باکتری جارویی شدن درخت بادام به دنبال کوچکترین سوراخ، زخم و شکاف برای خزیدن در بافت داخلی درخت است. عملکرد آن به گونه ای است که مستقیماً به داخل آوندهای چوب و مسیرهای آبی میزبان نفوذ می کند و از طریق آنها خود را به قسمت های بالای درخت می رسد.
هنگام کوددهی حتما مراقب باشید تا مواد غذایی استاندارد در خاک حفظ شود. گاهی استفاده بیش از حد از کود برای کود دهی درختان باعث ضعف و کاهش مقاومت می شود. توجه داشته باشید که پربار بودن محصول شما در یک سال باعث می شود درخت شما در سال بعد در معرض انواع بیماری ها به خصوص بیماری ها مخصوصا جاروک قرار گیرد.
• استفاده از پیوندک غیر استاندارد و آلوده:
یکی دیگر از دلایل آلوده شدن درخت بادام به بیماری جارویی شدن، پیوندک های آلوده و ناسالم است. مطالعات و آزمایشگاههای گیاهپزشکی نشان میدهد که اگر شاخهای به باکتری بیماری جارویی آلوده شود، فوراً روی پایه تأثیر میگذارد و در نهایت باعث ایجاد بیماری در سایر قسمتهای درخت پایه میشود.
• انتخاب پایه غیر حساس برای پیوند:
البته باغداران عزیز در هنگام نپیوند زدن درختان بادام باید دقت داشته باشند که بر روی پایه های حساس به هیچ عنوان پیوندک انجام ندهند. از آنجایی که درختان حساس بیشتر مستعد ابتلا به بیماری ها هستند، سعی کنید درختانی را با ریشه های قوی تر برای پیوند انتخاب کنید. آزمایشات مختلف نشان داده است که بیشتر آفات موجود در باغ بادام دلیل جارویی شدن این درخت هستند.
بنابراین اگر عمل پیوند شما بر روی پایه های حساس انجام شود، نه تنها پایه را از بین می برد، بلکه پیوندک بیمار و غیرقابل استفاده می شود. متأسفانه این باکتری ها از جمله عوامل بیماری هایی هستند که به راحتی می توانند قسمت های مختلف درخت را درگیر کنند.
• استفاده از ابزار و تجهیزات آلوده:
یکی دیگر از عواملی که باعث انتقال بیماری ها و آفات به درختان دیگر می شود، استفاده از ابزارهای آلوده هرس درختان است، قبل از استفاده مجدد باید کاملا ضدعفونی شوند، در این صورت عامل باکتری و بیماری از درختی به درخت دیگه انتقال پیدا نمی کند.
• هرس نکردن به موقع و اصولی:
معمولا در مواقعی که رطوبت هوا بسیار زیاد است و یا باران باریده است درختان را هرس نکنید. بیشترین درصد انتقال بیماری در بین درختان بادام، هرس در روزهای بارانی یا روز بعد بارانی است.
نکته دوم هرس کردن اصولی است که درخت بادام باید هرس شود تا از تراکم آن تا حد زیادی کاسته شود. زیرا تراکم بالای درخت بادام مانع از رسیدن نور خورشید به تمام قسمت های آن می شود.
سومین نکته ای که باغداران عزیز باید به آن توجه کنند تیمار کردن درخت بادام بعد از هرس است. محل های هرس شده باید در صورت لزوم ضدعفونی و بانداژ شوند تا از نفوذ باکتری ها و میکروب ها به بافت داخلی درخت جلوگیری شود.
• عدم دقت در تغذیه استاندارد برای درختان بادام:
برای رشد یک درخت بادام به صورت استاندارد به تمام عناصری که یک درخت بادام احتیاج دارد، نیاز دارید، نمی توانید تنها از یک عنصر به عنوان ماده و تغذیه با ارزش استفاده کنید. برای جلوگیری از جارو شدن درخت بادام خود باید زیر نظر کارشناسان و مشاوران گیاهی از کودهای موثر استفاده کنید.
عناصر غذایی یکی از تاثیرگذارترین عوامل در رشد و سلامت درختان بادام هستند، شاید باغداران این سوال را داشته باشند که چگونه ممکن است افزایش یک عنصر یا کمبود آن بر رشد درختان بادام اثر منفی بگذارد و باعث انتقال بیماری و نفوذ آن شود:
• اطمینان از نهال های سالم و استاندارد از نهالستان های شناخته شده و قابل اعتماد:
البته تهیه و خرید ارقام مقاوم نهال های سالم و استاندارد به قدری مهم و ضروری است که اکثر مشاوران در ساخت باغ بر این موضوع تاکید شدیدی دارند. زمانی که یک نهال ارزان و بیمار خریداری می کنید، بعد از چند سال نهال شما بیمار می شود و بیماری را به نهال های دیگر سرایت می کند.
به همین دلیل بهتر است از نهالستان های معتبر و شناخته شده خریداری کنید، از جمله رویال نهال، بزرگترین نهالستان شمال غرب کشور که تمامی محصولات خود را با گارانتی و مشاوره رایگان ارائه می دهد.
• توجه و رعایت بهداشت باغ بادام در فصل های زمستان:
به عنوان یک باغبان، شما موظف هستید که باغ بادام خود را چهار فصل در سال تمیز کنید. همیشه علف های زائد و اضافی را هرس کنید تا آفاتی را که در بین آن علف ها وجود دارد حذف کنید. همچنین اضافات هرس درختان را از محوطه باغ بردارید، زیرا معمولا باکتری ها و قارچ های موجود در این اضافات هرس شده دوباره وارد خاک می شوند و کار خود را به صورت چرخه ای انجام می دهند. زباله های آلوده را نابود کنید بهترین روش برای نابود کردن زباله های آلوده به باکتری جارویی سوزاندن آن ها می باشد.
• کنترل آفات با روش های آلی و شیمیایی:
البته برای جلوگیری از شیوع بیماری جارویی درخت بادام، باید ابتدا با آفاتی که منتقل کننده هستند مبارزه کنید، هر چه تعداد آفات باغ شما کمتر باشد تعداد باکتری ها و قارچ هایی که بیماری را منتقل می کند نیز کمتر است.