عوامل زرد شدن برگ درختان هلو
عوامل زرد شدن برگ درختان هلو:
درختان هلو یکی از درختان خانواده گلسرخیان یا زارسه است که با شلیل، سیب، به و گل رز هم خانواده است. گاهی اوقات ممکن است برگها به دلیل کمبود کلروفیل یا کاهش کلروفیل یا از دست دادن کلروفیل زرد شوند.
می توان گفت زرد شدن برگ درختان مختلف از جمله درختان هلو نشانه ای است که به باغداران هشدار می دهد که درختان آنها در شرایط نامساعدی قرار دارند و سلامت آنها در خطر است که باید به سرعت شناسایی و برطرف شود. درختان هلو به دلیل تغذیه نامناسب، کمبود آب، شرایط نامساعد محیطی و حمله آفات و بیماری های مختلف می توانند زرد شوند. بنابراین به طور کلی دلایل زرد شدن برگ درختان هلو را می توان به دو گروه زنده و غیر زنده یا محیطی تقسیم کرد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
گروه اول عوامل غیر زنده یا محیطی:
درختان میوه برای سالم ماندن و باردهی مطلوب نیازهای متفاوتی دارند. اگر هر یک از این نیازها به درستی برآورده نشود، درختان واکنش نشان می دهند و با علائم مختلف به باغبان می گویند، یکی از این علائم کاهش سنتز کلروفیل و زرد شدن برگ درختان هستند و درخت هلو نیز از این قاعده مستثنی نیست و در صورت فراهم نشدن شرایط محیطی مساعد می تواند باعث کاهش یا توقف سنتز کلروفیل و زرد شدن برگ های آن شود.
1- تنش آبی:
یکی از نیازهای اساسی درختان هلو آب است که باید اصولی آبیاری شود تا درختان دچار تنش آبی یا حتی آبیاری بیش از حد نشوند، آبیاری درختان هلو به خصوص در فصل تابستان بسیار مهم است زیرا در تابستان گرم فصل، تبخیر و تعرق با سطح برگ ها افزایش می یابد و میزان آب مورد نیاز درختان مختلف از جمله هلو افزایش می یابد و در صورت عدم تامین آب مورد نیاز درخت به درستی و در زمان مناسب، درخت دچار کم آبی می شود و در نتیجه باعث کاهش سنتز کلروفیل در برگ های درخت می شود و برگ ها زرد می شوند.
2- دما:
یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث زرد شدن برگ ها شود تنش دمایی است، زیرا درختان مختلف از جمله درختان هلو می توانند در محدوده دمایی خاصی رشد و نمو کنند و اگر دما برای مدت طولانی از این محدوده بیشتر شود، درختان آسیب می بینند و تغییر در ساختار آنها می خواهند این تنش ها را قابل تحمل کنند و یکی از راه حل های درختان برای این امر کاهش سنتز کلروفیل خواهد بود.
درختان مختلف مانند درخت هلو با افزایش تبخیر و تعرق از طریق روزنه، افزایش دما را تحمل می کنند و این باعث از دست دادن آب زیادی می شود که باعث ضعیف شدن درخت و کاهش سنتز سبزینه و زرد شدن برگ ها می شود.
گاهی اوقات سرد شدن ناگهانی هوا در فصل بهار در مناطقی با سرمای دیررس بهاره ممکن است رخ دهد و این تغییر ناگهانی دما و کاهش آن نیز می تواند باعث زرد شدن برگ درختان هلو شود.
3- تغذیه:
تأثیر تغذیه اصولی درختان هلو در حفظ سلامت و شادابی این درختان بر هیچکس پوشیده نیست و بسیار واضح و آشکار است که درختان مختلف از جمله هلو برای ساخت و سنتز عوامل مختلف به مواد مغذی مختلفی از جمله کلروفیل در زمانهای مختلف و با روشهای صحیح و اصولی نیاز دارند، اگر این عناصر به موقع در اختیار درخت قرار نگیرد، درخت واکنشهای مختلفی از جمله کاهش و حتی عدم سنتز کلروفیل و زرد شدن برگها را از خود نشان میدهد.
گروه دوم عوامل زنده:
علاوه بر تنش های محیطی و غیر زنده، بسیاری از عوامل زنده می توانند باعث زرد شدن برگ درختان هلو شوند. برخی از آفات و عوامل می توانند باعث زرد شدن برگ ها شوند.
1- نماتدها:
گروهی از میکروارگانیسم های کرم مانند که باعث ایجاد بیماری های مختلف در درختان مختلف از جمله هلو می شوند. این نماتدها با آسیب رساندن به ریشه، باعث اختلال در انتقال و ترانسفر غذا و آب از ریشه به اندام های مصرف کننده هوایی مانند برگ ها موجب بروز علایم مختلف در روی درختان هلو از جمله زردی برگ ها می شوند.
این علائم زرد شدن ممکن است در ابتدا شبیه علائم کمبود مواد مغذی مختلف باشد، اما حتی با تامین مواد مغذی از بین نخواهند رفت و اگر کنترل نشود، درخت ممکن است از کار بیفتد.
2- علل بیماری های ریشه و طوقه:
پاتوژن های مختلف می توانند به ریشه درختان هلو حمله کنند و علائم مختلفی مانند زرد شدن برگ درختان هلو ایجاد کنند، زیرا عوامل بیماری زا که باعث ایجاد بیماری در ریشه و طوقه می شوند باعث جذب و انتقال ضعیف آب و مواد مغذی می شوند که این امر باعث کمبود انواع مختلف عناصر و آب موجود در درختان می شود و این کمبودها می تواند علائم مختلفی را در درختان هلو ایجاد کند که یکی از آنها زرد شدن برگ ها به دلیل کمبود غذا و آب و عدم سنتز کلروفیل است.
3-عوامل بیمارگر آوندی:
قارچ های مهمی مانند فوزاریوم و ورتیسیلیوم می توانند به آوندهای چوبی درختان مختلف مانند هلو حمله کرده و با مسدود کردن آوندها از انتقال صحیح آب و مواد غذایی از ریشه به اندام های هوایی و بالعکس جلوگیری کنند که باعث بروز علائم مختلفی می شود. یکی از علائم اولیه به صورت زرد شدن برگها ظاهر می شود.
ورتیسیلیوم یک قارچ خاکزاد است که به راحتی با آب آبیاری به درختان سالم منتقل می شود، بنابراین استفاده از روش های نوین آبیاری مانند سیستم های قطره ای به جای روش های سنتی مانند آبیاری غرقابی از انتشار عامل بیماری در باغ جلوگیری می کند و همچنین استفاده از ارقام مقاوم نقش بسزایی در کنترل این قارچ ها خواهند داشت.
4-شته سبز هلو:
علاوه بر عوامل بیماری زا مانند قارچ ها و باکتری ها، آفات و حشرات نیز می توانند باعث زرد شدن برگ درختان هلو شوند که می توان آنها را آفات مکنده نامید که از برگ ها تغذیه می کنند و شیره گیاه را می مکند و باعث ضعیف شدن درختان می شوند یکی از آفات مهم مکنده در درختان هلو شته سبز هلو است. این شته ها از قسمت های مختلف و نرم درختان هلو مانند برگ ها و شاخه ها تغذیه می کنند. ممکن است این علائم به صورت زرد شدن و پیچ خوردگی برگ ها و شاخه ها و همچنین خشک شدن سر شاخه ها ظاهر شود.
5-کرم سفید ریشه:
به عنوان یکی از آفات خطرناک ریشه درختان میوه از جمله درختان هلو می توان به کرم سفید ریشه اشاره کرد. حشرات بالغ این آفت سوسک های تقریباً بزرگی هستند که در خاک و کنار ریشه درختان مختلف تخم می گذارند. لاروهای آن که کرم هستند به رنگ سفید هستند به سمت ریشه ها حرکت کرده و از آن ها تغذیه می کنند و باعث قطع شدن ریشه ها و اختلال در انتقال آب و مواد غذایی می شوند که باعث علائمی مانند ضعف عمومی درخت و زردی برگ های درختان هلو می شوند.
6- کنه تار عنکبوتی:
یکی از آفاتی که می تواند علائم زرد شدن برگ درختان هلو را ایجاد کند کنه تار عنکبوتی است زیرا این آفت نیز جزو آفات مکنده است که از برگ درختان هلو تغذیه می کند و شیره گیاه را می مکد و باعث ضعف و علائم می شود. آفت هنگام تغذیه از برگ درختان تارهایی مانند تار عنکبوت ایجاد می کند و از رسیدن نور به برگ ها جلوگیری می کند و در نتیجه سنتز کلروفیل کاهش می یابد، درختان ضعیف می شوند و برگ ها زرد می شوند.