عوامل موثر در باردهی درخت پسته

باردهي درخت پسته بسته به سن درخت متفاوت است، اگرچه با رعايت برخي نکات مي توانيد عملکرد درختان خود را افزايش دهيد. اگر اطلاعات زيادي در اين زمينه نداريد، تا انتهاي اين مقاله با ما همراه باشيد.
ميزان باردهي درخت پسته:
پسته يکي از خوش طعم ترين ميوه هايي است که در گروه مغزيجات قرار مي گيرد. خواص بالاي نهال پسته و فوايد آن براي بدن باعث شده تا پزشکان مصرف روزانه از آن را به کودکان و سالمندان توصيه کنند. در حال حاضر از پسته علاوه بر مصرف به صورت مغزيجات در تهيه شيريني و برخي غذاهاي آسيايي استفاده مي شود.
درخت پسته درختي کم ارتفاع است که عمدتاً در مناطق گرم و خشک مي رويد. اين درخت به خصوص در برابر بسياري از بيماري ها مقاوم است و نيازي به آبياري زياد ندارد. به خاطر اين موارد خريد نهال پسته و احداث باغ آن کاري سودمند است. به خصوص که امکان صادرات آن با قيمت هاي بسيار بالا وجود دارد و آب و هواي گرم و خشک ايران اين امکان را به شما مي دهد که در توليد پسته با کيفيت فعال باشيد.
همانطور که قبلاً گفتيم، باردهي درخت پسته بسته به سن درخت متفاوت است. اگر باغ خود را با خريد و کاشت نهال شروع کرده ايد، احتمالاً در سال دوم يا سوم ميوه درختان جوان خود را خواهيد ديد. ميزان توليد پسته در درختان جوان زياد نيست و سود چنداني براي باغدار ندارد. در اين سال ها مي توانيد حدود 1 تا 2 کيلوگرم محصول از درخت خود را داشته باشيد.
با گذشت زمان و بالغ شدن درخت بر ميزان ميوه ها افزوده مي شود به طوري که در سال دهم درخت حدود 3 تا 6 کيلوگرم پسته با پوست خواهيد داشت. در سن 12 تا 14 سالگي درخت بالغ است و مي توان حدود 15 کيلوگرم پسته خشک بدون پوست تهيه کرد. در هر هکتار از باغ پسته بالغ و سالم حدود 2500 کيلوگرم پسته خشک به دست مي آيد.
نکات موثر براي افزايش باردهي درخت پسته:
اگرچه با بالغ شدن درخت پسته مقدار ميوه افزايش مي يابد، اما اگر در کاشت و نگهداري درخت چند نکته را رعايت نکنيد، قطعا محصول کمتري خواهيد داشت. از مهمترين نکات موثر در افزايش بهره وري درخت پسته مي توان به موارد زير اشاره کرد:

آب و هواي مناسب:
همانطور که گفتيم اکثر درختان پسته دوست دارند در مناطق گرم و خشک با رطوبت بسيار کم رشد کنند. البته زمستان هاي اين منطقه نبايد خيلي سرد و طاقت فرسا باشد و ترجيحاً زمستان معتدل باشد. با اين تفاسير قسمت هايي از مناطق کويري با زمستان هاي نه چندان سرد بهترين مناطق براي خريد و کاشت نهال پسته است.
نوع خاک:
براي اينکه درختان پسته عملکرد بيشتري داشته باشند، توصيه مي شود قبل از کاشت نهال، خاک باغ شما توسط کارشناسان بررسي شود. ميزان آهک و شوري خاک بايد کاملاً کنترل شده و PH آن متعادل باشد.خاک مورد نظر شما نبايد کم عمق يا سفت باشد زيرا اجازه رشد کامل ريشه را نمي دهد و باردهي ميوه به تاخير مي افتد. همچنين خاک نبايد خيلي رسي باشد و بايد بتواند اندکي رطوبت را در خود نگه دارد.
کوددهي مناسب:
درخت پسته براي رشد و توليد ميوه به مواد معدني و مواد مفيد در خاک نياز دارد. در برخي موارد اين مواد به طور طبيعي در خاک وجود ندارند و بايد به عنوان کود به خاک اضافه شوند. اگر باغ خود را به خوبي کود ندهيد، بيشتر محصول شما کوچک و پوک خواهد بود که فروش خوبي نخواهد داشت.
لازم به ذکر است که وجود عناصري مانند گوگرد در خاک علاوه بر رشد درختان و ميوه ها در محافظت در برابر بيماري ها و آفات نيز موثر است. استفاده از کودهاي اسيد آمينه نيز نقش بسزايي در افزايش مقاومت درخت در برابر تنش هاي محيطي دارد.
آبياري منظم و اصولي:
اگرچه درخت پسته نيازي به آبياري زياد در حجم بالا و در زمان کوتاه ندارد. اما نمي توانيد زمان آبياري درختان را ناديده بگيريد. بهترين راه براي آبياري درختان پسته آبياري قطره اي است اما اگر به هر دليلي قصد آبياري با روش غرقابي داريد، در زمان شکوفه دادن درخت، روش ديگري را انتخاب کنيد. لازم به ذکر است که آبياري کمتر درخت در زمان رشد ميوه باعث کوچک شدن مغز پسته و سر بسته شدن آن مي شود.
سمپاشي به موقع:
رشد بي رويه علف هاي هرز باعث فقير شدن خاک و در عملکرد درخت پسته تاثير مي گذارد. هر چه علف هاي هرز کمتر باشد، سرعت جذب ريشه بيشتر مي شود. سمپاشي به موقع علاوه بر کاهش رشد اين علف ها، بسياري از آفات را نيز از بين مي برد. لازم به ذکر است که بهترين زمان براي سمپاشي زمستان است.

نحوه برداشت محصول:
برداشت ميوه درختان پسته با برداشت درختان ديگر بسيار متفاوت است. اين کار حدودا 15 الي 20 روز طول ميکشه البته بستگي داره که هر درخت پسته چند کيلو بار ميدهد؟ با اين حال، بايد به ياد داشته باشيد که نمي توانيد همه چيز را در يک مرحله انجام دهيد. زمان برداشت پسته در مرحله اول زماني است که حدود 60 تا 70 درصد پسته رسيده است. اين کار را نمي توان با دست انجام داد و بايد از تجهيزات خاصي استفاده کرد. سپس شاخه هاي اضافي و دانه هاي شکسته را از محصول جدا کرده و غربالگري کنيد. اين کار در باردهي درخت پسته تاثيرگذار است.