نکات مهم در کاشت نهال شلیل

نکات مهم در کاشت نهال شلیل

نکات مهم در کاشت نهال شلیل:

اولین قدم در ساختن باغ یا کاشت نهال شلیل توجه به نحوه کاشت آن است. اگر این مرحله به خوبی انجام نشود، ممکن است به هدف نهایی خود یعنی تولید شلیل با کیفیت دست نیابید.

هنگام کاشت نهال شلیل بهتر است نهال هایی را انتخاب کنید که با آب و هوای منطقه کشت سازگار باشد. برای کاشت این گونه درختی، چاله گودالی حفر کنید، ریشه ها را در گودال قرار دهید و کمی خاک روی آن بریزید.

سپس درخت را آبیاری کنید تا فضای خالی آن کاملا پر شود.در نهایت گودال را با خاک پر کنید و اطراف درخت را کمی فشرده کنید. توجه داشته باشید که درخت پیوند شده باید حدود 7 تا 8 سانتی متر بالای سطح زمین قرار گیرد.

پس از کاشت نهال شلیل در کنار آن حتما از قیم استفاده کنید تا درخت در باد خم نشود یا شکسته نشود.

رایج ترین روش های کاشت شلیل:

نهال های شلیل را می توان به دو روش کشت و تکثیر کرد:

1. کاشت و تکثیر به روش بذر

2. کاشت از طریق نهال

کاشت بذر: در روش کاشت بذر ابتدا باید بذرها یا هسته ها را از قسمت گوشتی میوه جدا کرد و هسته ها را شسته و خشک کرد. سپس روی قسمت چوبی بذر چند ضربه بزنید تا ترک ها از بین بروند.

سپس آن را در گلدان بکارید. نوک تیز هسته را به سمت بالا نگه دارید. پس از کاشت، گلدان را آبیاری کنید تا هسته ها جوانه بزنند و رشد کنند. توجه داشته باشید زمانی که نهال ها به طور کامل رشد کردند، می توان آنها را به زمین اصلی منتقل کرد.

در این روش ممکن است نهال ها در برابر آفات و بیماری ها مقاومت کمتری داشته باشند. بنابراین، روش کاشت بذر برای احداث باغ پیشنهاد نمی شود.

کاشت نهال: در روش کاشت نهال مهمترین مرحله، خرید نهال از مکان مجوزدار است. شلیل معمولاً روی پایه های مقاومی مانند آلو و هلو پیوند زده می شوند. نوع قلمه بستگی به شرایط آب و هوایی مورد نظر و سلیقه باغدار دارد.

در این روش کاشت نهال شلیل، یک تا دو سال پس از کاشت درخت شروع به باردهی می کند که برای باغداران بسیار ارزشمند است. علاوه بر این، نهال های پیوندی تاج کمتری نسبت به نهال های بذری دارند.

بنابراین، در روش کاشت نهال شلیل می توان تعداد تنه های درخت در باغ را افزایش داد و این روش بر میزان برداشت محصول تاثیر دارد.

نکات مهم در کاشت نهال شلیل

بهترین زمان برای کاشت نهال هلو:

در مناطق آب و هوایی مختلف، فصل کاشت نهال شلیل نیز متفاوت است. در مناطق با آب و هوای سرد، کاشت نهال شلیل از ماه دی تا اسفند در فصل زمستان مناسب است.

در مناطق گرم، این نهال معمولاً از اواخر پاییز تا اواخر زمستان کاشته می شود. درختان شلیل را در فصل سرد بکارید تا ریشه های سطحی درختان شلیل با سرمای این منطقه وقف پیدا کنند.

درختان شلیل بسته به گونه مورد نیاز سرمای متفاوتی دارند. برخی از واریته ها نیاز به سرما ندارند و در مناطق گرم قابل کشت هستند.اما برخی نیز هستند که برای ورود به مرحله گلدهی و باردهی به حدود 900 تا 1000 ساعت در دمای زیر 7 درجه سانتیگراد نیاز دارند.

از آنجایی که درختان شلیل زود شکوفا می شوند، کاشت نهال شلیل در مناطقی که خطر سرمای بهاره را تهدید نمی کند، توصیه می شود.

شرایط کاشت و نکات کلیدی کاشت درختان شلیل:

بسته به وسعت زمین و نوع نهال شلیل، فاصله کاشت نهال شلیل می تواند 3x3 یا 4x4 باشد. برای ساخت باغ باید متراژ زمین و نژاد شلیل را در نظر بگیرید و سپس آن را بکارید.

البته درختان شلیل نیز به شکل مستطیل هم کاشته می شوند. در این الگوی کاشت فاصله بین درختان 5x4 است. در این صورت سایه روی درختان کم می شود و نور خورشید بهتر به برگ های آنها می رسد.

خاک مناسب برای کاشت نهال شلیل:

برای کشت شلیل بهتر است از خاک سبک با زهکشی مناسب استفاده شود. در ابتدای کاشت باید گودالی به قطر 60 سانتی متر حفر شود. پس از کندن گودال، خاک رویی را با مقدار مناسب کود دامی کاملاً پوسیده مخلوط کرده و داخل گودال بریزید.

نهال شلیل باید یک تنه و عاری از بیماری باشد.اگر ریشه های گیاه لخت هستند، با استفاده از قیچی، ریشه های پوسیده و ریشه های اضافی را جدا کرده و در خاک قرار دهید. حال اگر درخت شلیل در گلدان است، به آسانی آن را از گلدان خارج کرده و در گودال قرار دهید.

پس از کاشت، خاک اطراف نهال را فشرده کنید. هنگام کاشت نهال شلیل، مطمئن شوید که محل پیوند بالاتر از سطح خاک باشد تا احتمال بیماری به حداقل برسد.

آبیاری نهال شلیل:

آبیاری یکی از مراحل مهم در کاشت نهال شلیل است. آبیاری منظم به درخت شلیل اجازه می دهد تا به خوبی رشد کند، از سوی دیگر، کودها و مواد مغذی مورد استفاده همراه با رطوبت موجود در خاک منجر به قوام سیستم ریشه و طول عمر سیستم ریشه می شود.

در بین روش های آبیاری، آبیاری قطره ای مناسب تر از روش های دیگر است. در این روش آب به آرامی به ریشه درخت شلیل می رسد. علاوه بر این، ریشه ها می توانند راحت تر از این طریق نفس بکشند.

در حالی که در سایر روش های آبیاری مانند آبیاری کرتی، هوادهی مناسبی وجود ندارد تا ریشه ها در خاک تنفس کنند. علاوه بر این، استفاده از روش های آبیاری قطره ای می تواند بیماری های مربوط به درختان شلیل را تا حدی کاهش دهد.

مقدار آب مورد نیاز درخت با توجه به نوع رقم شلیل و شرایط آب و هوایی و فصل تعیین می شود.نهال های شلیل در بهار و تابستان به آبیاری بیشتری نیاز دارند زیرا در این فصول نهال ها در حال رشد برگ ها، گل ها و سپس باردهی هستند.

فصل پاییز و زمستان فصل خواب درختان است، اگر بارندگی کافی باشد، نیازی به آبیاری نیست. اما برخی کارشناسان توصیه می کنند در فصل خواب ماهی یک بار آبیاری درختان را انجام دهید.

انواع این رقم در آبیاری نیز کارآمد هستند. در مورد تاثیر نوع رقم در آبیاری باید گفت: ارقام دیررس نسبت به ارقام زودرس به آب بیشتری نیاز دارند.

نکات مهم در کاشت نهال شلیل

ویژگی های درختان شلیل:

درختان شلیل خود گرده افشان هستند و عمر کوتاهی دارند. میوه آن گرد، آبدار و دارای هسته ای با مغز تلخ است. نهال ها و میوه های شلیل بسته به نوع رقم از ابتدای تابستان تا اوایل پاییز میوه می دهند.

ارتفاع درخت شلیل بسته به رقم آن می تواند از 4 تا 9 متر متغیر باشد، اما ارتفاع درخت شلیل کمتر رایج است، زیرا برای برداشت محصول نیاز به دسترسی آسان می باشد. همانطور که قبلا ذکر شده است این درخت به دلیل شکنندگی چوب عمر کوتاهی دارد.

خواص میوه شلیل:

میوه های شلیل به دلیل داشتن ویتامین ها و مواد مغذی بسیار مفید هستند. شلیل طبیعت سردی دارد و برای درمان یبوست، پیشگیری از کم خونی، جوانسازی پوست، کاهش استرس، مهار رشد تومور، بهبود بینایی، حفظ سلامت قلب، کاهش کلسترول، کنترل فشار خون و ... بسیار مفید هستند.