کودهای لازم و ضروری درختان بادام
![کودهای لازم و ضروری درختان بادام](img/articles/243.jpg)
کودهای لازم و ضروری درختان بادام:
کودها به طور کلی به دو دسته کودهای تقویتی و حاصلخیز کننده و کودهای حاوی عناصر لازم تقسیم می شوند.
1. کودهای حاصلخیز کننده برای درختان بادام:
این نوع کودهاحاصلخیزی خاک را افزایش می دهد. یکی از این کودها کود هیومیک اسید است که در دسته کودهای آلی قرار می گیرد و باعث افزایش حاصلخیزی خاک می شود. این ترکیب در خاکهای حاصلخیز مناطق شمالی کشور به طور طبیعی وجود دارد و بارندگی زیاد و پوشش گیاهی خود رو از دسته عواملی است که سبب افزایش این ترکیب در خاک خواهند شد.
نشانه وجود یا عدم وجود این ترکیب در خاک، رنگ خاک است، در مناطقی که رنگ خاک تیره است احتمال اسید هیومیک بالا و در خاکهایی که رنگ خاک روشن است تامین این ترکیب ضروری خواهد بود. خاک مناطق مرکزی کشور که پوشش گیاهی ضعیف و بارندگی در این منطقه کمتر است، تامین این کود مورد نیاز است.
یکی دیگر از کودهایی که باروری را افزایش می دهد و به تولید درختان بیشتر کمک می کند، ترکیب اسیدهای آمینه موجود در درختان میوه مانند بادام است که باعث افزایش باردهی و کیفیت میوه می شود.
یکی دیگر از انواع کودهایی که علاوه بر تامین مواد مغذی بادام باعث افزایش حاصلخیزی خاک می شود استفاده از کود دامی است، رعایت دو نکته در استفاده از کود دامی بسیار مهم است.
نکته اول: کود باید کاملاً پوسیده شده باشد، کود کاملاً پوسیده شده از نظر علمی و اصولی فاقد هرگونه عامل بیماری زا، تخم، لارو یا شفیره آفت یا بذر علف های هرز باشد و ورود آن به باغ باعث افزایش آفات و بیماری ها در باغ نمی شود.
نکته دوم: در فصل خواب درخت بهتر است از کود دامی استفاده شود و نحوه مصرف آن به صورت چالکود بهتر است، استفاده از آن در آب یا پاشیدن آن روی خاک نمی تواند مفید باشد، حتی در برخی موارد باعث سوختگی گیاه می شود.
2. عناصر غذایی مورد نیاز درختان بادام:
عناصر غذایی مورد نیاز درختان بادام به دو دسته عناصر پرمصرف و کم مصرف تقسیم می شوند، پرمصرف یا کم مصرف نشان دهنده اهمیت عناصر نیست، بلکه فقط نیاز درختان به این عناصر را نشان می دهد، به طور کل هر دو دسته بسیار مهم هستند. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد هر گروه از این عناصر به درختان آسیب می رساند و باعث مسمومیت می شود.
![کودهای لازم و ضروری درختان بادام](img/articles/243-1.jpg)
عناصر پرمصرف:
ازت: نیتروژن که روی بسته بندی محصولات کودی با علامت اختصاری N درج می شود، یکی از عناصری است که نقش بسزایی در فتوسنتز و تغذیه گیاه دارد، بنابراین کمبود آن اولین نشانه کاهش سطح سبزینه گیاه است و باعث ایجاد زردی یکنواخت در برگ بادام می شود.این علائم از برگ های پیر شروع می شود و به دلیل متحرک بودن عنصر به برگ های جوان می رسد.
بهترین کود برای درخت بادام:
عناصری که متحرک هستند در صورت کمبود عنصر، برگهای جوان نیاز خود را از برگهای پیر تامین می کنند، به همین دلیل در عناصر متحرک مانند نیتروژن ابتدا علائم کمبود روی برگهای پیر مشاهده می شود.
فسفر: فسفر نیز یکی از عناصر پرکاربرد در درختان بادام است و این عنصر با علامت اختصاری P بر روی بسته بندی محصولات کودی نشان داده شده است. فسفر نقش بسیار موثری در سنتز کلروفیل و رشد گیاه دارد.
علائم کمبود آن به صورت اختلال در سبزینه برگها، تغییر رنگ برگها از سبز به ارغوانی یا قرمز و کوچک شدن برگها نشانه کمبود این عنصر است، زیرا این عنصر معمولاً در خاک و همچنین در ترکیب اکثر کودها نیز وجود دارد، به طوری که کمبود این عنصر در باغات بادام به ندرت دیده می شود، اما در صورت لزوم، پس از انجام تجزیهی برگ اقدام به تامین عنصر کنید.
پتاسیم: این عنصر که با علامت اختصاری K نشان داده می شود یکی از عناصر پرکاربرد درختان بادام است که باعث افزایش مقاومت درختان در برابر شرایط نامساعد محیطی مانند گرما و کم آبی یا یخ زدگی و همچنین شرایط نامساعد محیطی مانند مقاومت در برابر آفات و بیماریها می شود.
کمبود پتاسیم در بادام باعث حساسیت درختان و افزایش آسیب ناشی از آفات و بیماری های این درختان می شود، حتی گونه های مقاوم بادام نیز برای نشان دادن خواص مقاومتی خود به این عنصر نیاز دارند.
علائم کمبود این عنصر به صورت سوختن لبه برگ به سمت داخل است که در بادام نیز باعث پیچ خوردگی برگ می شود. این علائم تقریباً شبیه علائم شوری خاک است و در صورت عدم توانایی در تشخیص باید از خاک یا برگ آزمایش گرفته شود.
کلسیم: عنصر کلسیم که به اختصار Ca نامیده می شود، در گیاهان همان نقشی را دارد که در بدن انسان دارد و درختان میوه مانند بادام در طول تکامل نیاز بیشتری به این عنصر برای استحکام بیشتر دیوارهی سخت بادام دارند بسیار ضروری است.
عنصر کلسیم معمولاً به صورت گچ یا کربنات کلسیم در خاکهای فلات مرکزی ایران که شور هستند وجود دارد، اما توجه داشته باشید که این عنصر فقط به صورت یونهای کلسیم دوبار مثبت قابل جذب است. از علائم کمبود این عناصر در درختان بادام ابتدا بر روی برگ ها با درختان کمبود کلسیم مشهود است که دارای برگ های فنجانی هستند که لبه های آن برگ ها علائم سوختگی را نشان می دهد.
لازم به ذکر است که وجود مقادیر کافی از این عنصر در ریشه درختان، مقاومت درخت بادام را در برابر سرما و یخبندان زمستانی افزایش می دهد و در صورت کمبود این عنصر، خسارت بیشتری را در اثر سرمای زمستان مشاهده خواهید کرد.
![کودهای لازم و ضروری درختان بادام](img/articles/243-2.jpg)
عناصر کم مصرف:
آهن: عنصر آهن با علامت اختصاری Fe یکی از عناصر کم مصرف اما بسیار ضروری در گیاهان است، کمبود این عنصر در درختان میوه می تواند به دلیل کاهش سطح سبزینه گیاه منجر به کاهش بهره وری شود. این عنصر متحرک نیست و بنابراین اولین نشانه های کمبود در سرشاخه ها و برگ ها ظاهر می شود.
علائم به صورت زرد شدن پارانشیم بین رگبرگ ظاهر می شود و به تدریج به برگ های پیر سرایت می کند و با گذشت زمان و عدم تامین این عنصر منجر به سوختگی برگ می شود.
بر: مخفف این عنصر بر روی بسته های کود B است، این عنصر تأثیر بسزایی در رشد جوانه ها در سرشاخه دارد، بنابراین اولین علامت کمبود این عنصر، توقف رشد رویشی در سرشاخه است.و حتی سوختن جوانه راسی یا انتهایی است.
کمبود این عنصر با افزودن ترکیب کلسیم و بر به صورت محلول پاشی برطرف می شود.
روی: یکی دیگر از عناصر کم مصرفی که در هنگام خرید نهال بادام مشکل ساز می شود روی است که این عنصر با علامت اختصاری Zn مشخص می شود و کمبود آن به صورت ریز برگی و زرد شدن برگ ها به خصوص در برگ های انتهای شاخه است. این علائم در شرایطی ممکن است با علائم کمبود روی اشتباه گرفته شود با این تفاوت که در کمبود بر سوختن جوانه راسی وجود دارد، در حالی که در کمبود روی رشد جوانه انتهایی محدود است، اما نمی سوزد.
اینها تنها عناصر بسیار مهم در قیمت نهال بادام هستند، نکته بسیار مهم در تعیین بهترین کود برای درختان بادام این است که استفاده از کود فقط به انتخاب بهترین مارک بستگی ندارد، بلکه باغداران باید حتما بر اساس میران نیاز درخت از کود استفاده کنند. در انجام آزمایش تجزیه خاک و برگ تعیین می کند که آیا کود باید اعمال شود، بر اساس مقدار مورد نیاز شما می توانید تعیین کنید که کدام نوع کود برای درختان شما مناسب است.